Afval scheiden op kantoor? 5 tips!

Wist je dat Nederlandse bedrijven samen per jaar meer dan een miljard kilo aan afval produceren? Dit maakt het scheiden van afval ontzettend belangrijk. Grondstoffen worden wereldwijd steeds schaarser, waardoor het van belang is om grondstoffen te recyclen en hergebruiken. Dit wordt ook wel een circulaire economie genoemd. Om dit te realiseren is een goede […]

Wist je dat Nederlandse bedrijven samen per jaar meer dan een miljard kilo aan afval produceren? Dit maakt het scheiden van afval ontzettend belangrijk. Grondstoffen worden wereldwijd steeds schaarser, waardoor het van belang is om grondstoffen te recyclen en hergebruiken. Dit wordt ook wel een circulaire economie genoemd. Om dit te realiseren is een goede afvalscheiding noodzakelijk. Al het bedrijfsafval en MKB afval moet dan ook bij de bron gescheiden worden.

Tip 1. Afvalstromen in kaart brengen

De eerste stap om afval goed te scheiden is het in kaart brengen van alle afvalstromen die daadwerkelijk geproduceerd worden binnen het bedrijf. Kijk eens goed welke afvalsoorten er allemaal geproduceerd worden en hoe deze eventueel voorkomen kunnen worden.

Tip 2. Centrale afvalcontainers

Het is belangrijk om op kantoor voor elke afvalstroom een afvalcontainer te hebben, maar wat is de beste plaats? Je wilt natuurlijk dat alle medewerkers hun afval netjes in de juiste container gooien, daarom is het van belang om de afvalbakken strategisch te plaatsen. Een centrale, vaste plaats is altijd goed. Zoek je een betaalbare container op kantoor? Bestel een goedkope container via Bedrijfsafval.nl!

Tip 3. Voorkom volle containers

Er is niets zo frustrerend als volle afvalcontainers. Ook is dit vaak een reden waardoor een afvalsoort in de verkeerde container terecht komt. Zonde van de moeite van al het andere afval dat wel netjes bij de bron is gescheiden. Laat daarom de containers regelmatig legen.

Tip 4. Kantoorafval verminderen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, daarom is het verstandig om eens kritisch te kijken naar al het afval dat je bedrijf produceert. Denk bijvoorbeeld aan het onnodige printen van documenten en het kiezen voor duurzame oplossingen. Probeer op deze manier de hoeveelheid bedrijfsafval te verminderen.

Tip 5. Gezamenlijk doel

Voor een goede afvalscheiding op kantoor ben je natuurlijk afhankelijk van een flink aantal personen. Als eigenaar kan je wellicht al je afval netjes scheiden, maar doen je werknemers het dan automatisch ook? Vaak niet, daarom is het creëren van een gezamenlijk doel een absolute must. 

Search