Wat is agile werken?

Agile werken is een werk aanpak waarbij behendigheid en flexibiliteit voorop staat. Een team wat een project uitvoert aan de hand van een Agile-aanpak houdt rekening met verschillende omstandigheden. Met name veranderingen tijdens het project. Door hier op in te kunnen spelen zorgt het team ervoor dat het eindresultaat alsnog afgeleverd kan worden. Omarmen van […]

Agile werken is een werk aanpak waarbij behendigheid en flexibiliteit voorop staat. Een team wat een project uitvoert aan de hand van een Agile-aanpak houdt rekening met verschillende omstandigheden. Met name veranderingen tijdens het project. Door hier op in te kunnen spelen zorgt het team ervoor dat het eindresultaat alsnog afgeleverd kan worden.

Omarmen van verandering

De Agile-methode breek grote opdrachten op in korte overzichtelijke periodes van twee tot vier weken.. Hierbij worden telkens iteraties doorgevoerd. Deze iteraties zijn op zichzelf staande projecten die gedreven zijn op “timeboxing”. In een vast ritme worden zogeheten sprints getrokken.

Door Agile kan een projectteam zich snel aanpassen aan een nieuwe situatie of aanvullende wensen van de klant. Agile verwelkomt namelijk veranderingen. In tegenstelling tot de traditionele aanpakken, waarbij men verandering probeert te vermijden door specificaties uitgebreid vast te leggen. Hierbij wordt tevens een formeel proces ingericht. Wanneer je Agile werkt staat het eindresultaat niet vast, en kan je team nog alle kanten op. Hiervoor zijn de iteraties handig om tussentijds toch knopen door te hakken.

Agile ook voor complexe projecten

Het is niet alleen toe te passen op eenvoudige bedrijfstoepassingen. Ook voor complexe en langdurige projecten is Agile uitermate geschikt. Door complexe projecten op te delen in kleinere iteratie onderdelen wordt het makkelijker om aan de slag te gaan. Het is wel van belang dat desbetreffende organisatie heldere en open onderlinge communicatie heeft.

Agile en Scrum

Agile gaat niet over één specifieke aanpak, het is juist een verzameling van allerlei methodes en principes. Het is dus heel goed mogelijk dat er binnen één project meerdere methodes samen zullen hangen. Deze worden in combinatie gebruikt om een eindproduct op te kunnen leveren voor een klant. Een paar andere methoden die binnen Agile vallen zijn bijvoorbeeld: DSDM, Extreme Programming, (R)-UP en SCRUM.  Hiervan zijn de basisprincipes vastgelegd, te vinden in het ‘Agile Manifesto’.

Scrum is de meest bekende hiervan, het is eenvoudig toe te passen. En er is nauwelijks wrijving met overhead. Een SCRUM-team is namelijk zelfsturend waarbij ieder teamlid zeer nauw betrokken wordt bij het project. Tevens wordt er ook rekening gehouden met de klant, de eindgebruiker en eventuele andere opdrachtgever. Door snelle en duidelijke inzichten te bieden aan heldere verwachtingen van alle partijen, kun je middels scrum en agile het gewenste product op tijd aanleveren. Bekijk hier alle scrum master vacatures!

Voor meer advies op het gebied van business process management kun je kijken op de website van YNNO.

Search