WMO consulent uitgelicht: wat doen zij precies!

Als jij aan de slag wilt als deskundige en zelfverzekerde Wmo consulent, zit je bij de Opleiding Wmo consulent helemaal goed. Na dat je deze praktijkgerichte opleiding hebt afgerond, beheers jij over de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om jouw cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen zodat zij kunnen mee doe in de […]

Als jij aan de slag wilt als deskundige en zelfverzekerde Wmo consulent, zit je bij de Opleiding Wmo consulent helemaal goed. Na dat je deze praktijkgerichte opleiding hebt afgerond, beheers jij over de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om jouw cliënten zo goed mogelijk te ondersteunen zodat zij kunnen mee doe in de samenleving.

Die juiste kennis en vaardigheden heb je nodig omdat je als Wmo consulent belangrijk, afwisselend en uitdagend werk hebt. De belangrijkste taak die je als Wmo consulent hebt is om je cliënt op je juiste manier te ondersteunen.

Wat ga je leren?

Bij deze opleiding Wmo consulent leer je om vanuit de vragen van je cliënt te werken en om zo goed mogelijk aan te sluiten de mogelijkheden die hij of zij heeft. Ook leer je hoe je de persoonlijke situatie van jouw cliënt zorgvuldig kan onderzoeken en de psychische en/of de medische situatie van een cliënt te beoordelen en te interpreteren. Tot slot leer je ook hoe je op basis van dit onderzoek om samen met je cliënt te zoeken naar oplossingen en maar je daarbij gebruik van de wet- en regelgeving in het sociale domein.

Voor wie?

Als jij al werkt, of aan het werk wilt, binnen de Wmo dan is deze opleiding echt wat voor jouw. Ook als je een beginnende Wmo consulent bent of jezelf wilt laten omscholen tot Wmo consulent is deze opleiding een echte aanrader. Iedereen die met voldoende basiskennis aan het werk wilt gaan binnen dit vakgebied kan terecht bij deze opleiding. Ook als je dus van plan bent een carrièreswitch te maken kun je goed bij deze opleiding terecht.

Inhoud van de opleiding

De Wmo consulent opleiding bestaat in totaal uit vijf modules die verdeeld zijn acht dagen. Hieronder staan alle vijf modules voor je op een rijtje.

· Wmo 2015: van een melding naar een besluit (twee dagen)

Dit gaat over wat je als Wmo consulent allemaal moet weten en doen om de vraag van de cliënt te kunnen beantwoorden. Denk hierbij aan onderzoek naar je eigen kracht, de inzet van een netwerk en verschillende oplossingen vanuit andere wetten. Ook komen hier de Jeugdwet, de Participatiewet en schuldhulp aan de orde.

· Van de vraag naar het effect (één dag)

Bij deze module leer je om uit de vraag het effect te achterhalen en om er achter te komen wat jouw cliënt uiteindelijk wilt bereiken.

· De verschillende doelgroepen in de Wmo (twee dagen)

Hier leer je voornamelijk meer over de verschillende doelgroepen en de ziektebeelden die het meeste voorkomen. De veel voorkomende klachten en lichamelijke beperkingen staan tijdens de eerste dag centraal. De tweede dag van deze module worden de klachten en beperkingen bij psychische aandoeningen en beperkingen.

· De verschillende Wmo voorzieningen (twee dagen)

Waar deze module over gaat is hoe je het gewenste effect het best kunt bereiken bij de cliënt. De volgende onderdelen worden hierbij behandeld: wonen, vervoer, huishoudelijke hulp, beschermd wonen, begeleiding en maatschappelijke opvang.

· Rapporten + bezwaar en beroep (één dag)

Tot slot leer je om al deze zaken te rapporten in de vorm van een goed verslag.

Search