Biljarten is een populair tijdverdrijf voor een avondje uit, maar buiten de kroeg kampen biljartverenigingen met teruglopende ledenaantallen. Terwijl biljarten nu juist een erg uitdagend spel is, waar veel inzicht en techniek bij komen kijken. Zaken die in de kroeg nu juist niet erg belangrijk zijn.
En omdat het momenteel toch niet meevalt om naar de kroeg te gaan voor een potje pool, is dit het uitgelezen moment om die biljarttafel op zolder weer eens tevoorschijn te halen en thuis te gaan oefenen. Of bij de biljartclub in de buurt natuurlijk, mits die open is. Als we dan straks weer gezellig naar de kroeg mogen, verbaas jij vriend en vijand met je nieuw opgedane biljartskills.
Wat heb je nodig?
Biljarten als hobby ontdekken, begint natuurlijk met het aanschaffen van een keu. Gelukkig hoeft een goede biljartkeu voor beginners niet duur te zijn. Een goed merk is bijvoorbeeld Artemis, met kwalitatief goede keuen voor zowel beginnende als gevorderde spelers.
Een goede beginnerskeu heeft een gewicht tussen de 480 en 500 gram. De pomerans – dat is het uiteinde waarmee je de ballen stoot – heeft een diameter van 11 mm. Ben je van plan om buiten de deur te gaan spelen? Investeer dan ook in een goede koffer of tas voor de keu, zodat je hem mooi en in topconditie houdt.
Naarmate biljart een steeds grotere hobby wordt, zul je merken dat je andere materialen nodig gaat hebben. Zo kunnen biljarthandschoenen of een speciale handgreep je helpen om meer grip te hebben op de keu, ook met zweethanden. Dat geeft meer stabiliteit bij het stoten. Ook zul je een eigen voorkeur ontwikkelen voor de hardheid van de pomerans, die vanuit de fabriek vrij hard is. Je kunt die zelf vervangen of laten vervangen door een wat zachtere pomerans als je merkt dat jouw spel daar beter van wordt.
Dit soort biljartkeu-accessoires en biljartaccessoires helpen je dus om een nog betere biljarter te worden en je weer een stap verder te ontwikkelen in deze boeiende hobby.
Welk van de biljartvormen ga je spelen?
In de volksmond worden met biljart vaak verschillende vormen aangeduid. De meest gespeelde spelvariant is driebanden. Dit is technisch een erg uitdagende biljartvorm. In uitgaansgelegenheden zie je ook vaak een pooltafel, waarbij iedere speler zijn of haar ballen moet zien weg te spelen in de pockets aan de zijkanten van de tafel. Vergelijkbaar met die variant is snooker, dat wordt gespeeld met andere ballen en een grotere tafel.
Welk van deze vormen je ook speelt, bij ieder biljartspel wordt een andere keu gebruikt. Die keuen verschillen in lengte, gewicht en houtsoort. Houd hier dus rekening mee bij het kopen van een biljartkeu.
Iedere biljartvorm heeft natuurlijk zijn eigen charmes en uitdagingen. Welke vorm het beste bij jou past, kun je alleen zelf bepalen. Een goed startpunt kan natuurlijk zijn om uit te zoeken welke variant er bij de lokale biljartclub wordt gespeeld. Of kijk eens welk type tafel er in jouw vaste kroeg te vinden is. Bij die lokale biljartclub kun je overigens ook vaak lessen volgen, om je spel snel te verbeteren. Er zijn zelfs heuse biljartscholen in Nederland waar je hiervoor terecht kunt.