Als je aan het kamperen bent, of als je bijvoorbeeld met vrienden in een natuurgebied aan het vertoeven bent, is het maken van een kampvuur een erg goed idee. Je kan gezellig samen om het warme, knisperende vuur zitten en genieten van het moment. Echter is het stoken van een kampvuur niet altijd toegestaan en zijn er vaak regeltjes aan verbonden. Word dus niet meteen te fanatiek en lees eerst deze regels met betrekking tot het stoken van een kampvuur.
Regels per locatie
Niet in elk natuurgebied of locatie mag je een kampvuur maken. Vaak is de reden hiervoor dat het terrein in het natuurgebied kwetsbaar is. Ook kan de indeling van het terrein hier invloed op hebben. Er zijn genoeg gebieden en locaties waar het wél toegestaan is om een kampvuur te maken, alleen moet er uiteraard rekening gehouden worden met diverse veiligheidsregels. Tijdens bijvoorbeeld een droge zomer kan het zijn dat het niet toegestaan is om een kampvuur te stoken.
Algemene regels
Als het toegestaan is om een kampvuur te maken, zijn er nog andere dingen waar rekening mee gehouden moet worden. Zo moet er binnen twee meter van het vuur geen brandbare begroeiing zijn, mag het alleen gebeuren onder toezicht van een meerderjarige en mag er geen gebruik gemaakt worden van milieubelastende brandstoffen als benzine. Daarnaast moet het kampvuur stabiel zijn, moet het vuur na afloop volledig worden gedoofd en moet er een draagbaar blustoestel in het zicht aanwezig zijn.
Handige tips
- Zorg voor een emmer water of zand bij de hand om gemakkelijk het vuur te doven
- Maak het vuur niet te hoog
- Blijf op veilige afstand
- Gebruik een vuurschaal of vuurkorf om het gras intact te houden
- Gebruik droog en schoon brandhout of stookhout
- Zorg ervoor dat niemand in de omgeving last heeft van de rook
- Vermeld de locatie en tijdstip van het kampvuur aan de brandweer of politie, zo kunnen zij inspringen als het onverwachts nodig is
- Spoel eventuele brandwonden af met lauw water
Hopelijk kun je met deze tips veilig en eerlijk een kampvuur stoken. Neem deze regels serieus om zo flinke boetes te voorkomen.