Wat is een elektrische sigaret?

Een elektrische sigaret staat bekend als een nabootser of vervanger van de normale sigaret. Haast iedereen heeft er ooit van gehoord, of is ermee in contact gekomen. Steeds meer mensen stappen over op deze vorm van ‘roken’, voor een keuze die een stuk meer bewust is. Maar wat is het precies? Wanneer je een sigaret […]

Een elektrische sigaret staat bekend als een nabootser of vervanger van de normale sigaret. Haast iedereen heeft er ooit van gehoord, of is ermee in contact gekomen. Steeds meer mensen stappen over op deze vorm van ‘roken’, voor een keuze die een stuk meer bewust is. Maar wat is het precies?

Wanneer je een sigaret rookt, wordt er tabak aangestoken door middel van een vuurtje. Deze tabak verbrandt en geeft dan verschillende stoffen af aan de buitenwereld in de rook. Bij de elektrische variant komt er geen rook, maar damp vrij. In de sigarettenrook zitten een hoop schadelijke stoffen, zoals teer en roet. Maar deze stoffen zitten niet in de damp van het elektrische apparaat. Het is ondertussen bekend dat de nicotine in een sigaret enkel verslavend is, en dat het teer in de tabak zorgt voor aantasting van de longen. 

Hoe werkt een elektrische sigaret precies?

Een elektrische sigaret werkt niet op tabak en een vuurtje. In plaats daarvan gaat hij aan door de e-liquid die in het apparaat zit. Dit is een vloeistof die wordt verwarmd en vervolgens verdampt wordt door de sigaret

Het verwarmen van de vloeistof gebeurt door de batterij of coil die in het apparaat zit. Het enige wat jij hoeft te doen, is te inhaleren of op een knop te drukken. Dit hangt af van de soort sigaret. Vervolgens warmt het verwarmingselement vanzelf op en kan de vloeistof geïnhaleerd en verdampt worden.

De bestanddelen van een elektrische sigaret

De elektrische vorm van een sigaret bestaat uit een aantal belangrijke bestanddelen die het apparaat vormgeven. Allereerst heb je het mondstuk, waar de vloeistof of e-liquid zich in bevindt. Daarnaast zit er een verdamper of atomizer in de sigaret. Deze zorgt ervoor dat de e-liquid verwarmd wordt. Dit kan tot temperaturen van wel 250 graden Celsius. Door deze hoge temperaturen, wordt de vloeistof omgezet in damp.

Tot slot is het laatste belangrijke bestanddeel van het apparaat de batterij. Deze zorgt ervoor dat het verwarmingselement in jouw sigaret wordt geactiveerd. Er bestaan automatische varianten, waarbij dit activeren gebeurt terwijl je een trek neemt. Je hebt ook handmatige elektrische sigaretten, waarbij je op een knop moet drukken om het apparaat te verwarmen.

Search