Wat is de kanban methode?

De Kanban methode is een concept dat ontwikkeld is door Taiichi Ohno. Het concept kan een onderdeel vormen van lean manufacturing en just-in-time productie. De Kanban methode is door Taiichi Ohno ook geïmplementeerd bij de fabrieken van Toyota. Met als doel om het productieniveau te verhogen. Wat is de kanban methode? En hoe werkt het? […]

De Kanban methode is een concept dat ontwikkeld is door Taiichi Ohno. Het concept kan een onderdeel vormen van lean manufacturing en just-in-time productie. De Kanban methode is door Taiichi Ohno ook geïmplementeerd bij de fabrieken van Toyota. Met als doel om het productieniveau te verhogen. Wat is de kanban methode? En hoe werkt het? Wij vertellen het je hieronder.

Wat betekent kanban?

Het woord “kanban” is een samenvoeging van twee Japanse woorden. Kan=visueel en ban=kaart of bord. Men kan Kanban dus vertalen naar het visueel in kaart brengen van ontwikkelingen binnen een organisatie. De kanban methode wordt dan ook gebruikt om ontwikkelingen zichtbaar te maken. Over het algemeen wordt dit gedaan om te signaleren wanneer iets nodig is. De Kanban methode kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. De principes van kanban zijn als volgt:

  • Visualisatie van het onderhanden werk
  • Beperken van de hoeveelheid onderhanden werk
  • Verplaatsen van werk van de ene kolom naar de andere
  • Monitoren
  • Wijzigen
  • Verbeteren

De principes hierboven blijven elkaar telkens opvolgen zodat het werkproces altijd door blijft gaan. Bij de kanban methode wordt er vaak gebruik gemaakt van traditionele kanbankaarten. Ook kanbanborden worden vaak gebruikt. Hierbij geven de kaarten de vraag of capaciteit weer en het bord geeft een totaaloverzicht. Op dit bord wordt gebruik gemaakt van magneten of plakkaartjes. Hiermee worden de taken en de hoeveelheid werk gevisualiseerd.

Meer weten over kanban of een training volgen?

Wil je meer weten over de kanban methode of wil je een cursus volgen? Op de website van VX academy vindt je meer informatie over deze methode en de trainingen die zij bieden. Kanban trainingen richten zich op kortere doorlooptijden, een hogere kwaliteit en een grotere efficiëntie binnen jouw organisatie.

Search