Verminder met deze tips restafval binnen je bedrijf

Steeds meer bedrijven proberen duurzamer te ondernemen. Een van de dingen die daarbij hoort is het verminderen van afvalproductie. Verminderen van afval begint met zoveel mogelijk grondstoffen te scheiden door middel van een speciale afvalcontainer van MilieuServiceNederland, zodat bruikbare grondstoffen kunnen worden hergebruikt en de hoeveelheid restafval die niet kan worden hergebruikt wordt verkleind.  Hieronder […]

Steeds meer bedrijven proberen duurzamer te ondernemen. Een van de dingen die daarbij hoort is het verminderen van afvalproductie. Verminderen van afval begint met zoveel mogelijk grondstoffen te scheiden door middel van een speciale afvalcontainer van MilieuServiceNederland, zodat bruikbare grondstoffen kunnen worden hergebruikt en de hoeveelheid restafval die niet kan worden hergebruikt wordt verkleind. 

Hieronder lees je 5 tips hoe je de hoeveelheid restafval binnen je bedrijf kunt verminderen.

1. Breng de afvalstromen in kaart

Het eerste wat je moet doen als je de hoeveelheid bedrijfsafval wilt verminderen is in kaart brengen wat voor afvalstromen er in je bedrijf zijn. Dat wil zeggen, wat wordt er weggegooid, wanneer, en in welke hoeveelheden. Wanneer je een duidelijk beeld hebt van wat de verschillende afvalstromen zijn en de hoeveel afval die dat oplevert, dan kun je gaan beginnen met het scheiden van het afval binnen je bedrijf. 

2. Isoleer afvalstromen die kunnen worden hergebruikt

Als je in kaart hebt gebracht welke afvalstromen er zijn kun je bekijken welke stromen makkelijk te scheiden zijn en kunnen worden hergebruikt. Een voorbeeld hiervan zijn de plastic koffiebekers die in veel bedrijven worden gebruikt. Door de koffiebekers te verzamelen kan het plastic waarvan de bekers zijn gemaakt worden hergebruikt. 

3. Betrek je werknemers bij het scheiden van afval

Het werkt niet als je zonder opgaaf van reden je werknemers oplegt dat ze ineens anders met hun afval om moeten gaan. Leg uit waarom je het afval gaat scheiden en op welke manier je van plan bent om dat te gaan doen. Betrek je werknemers bij dit proces, en neem hun ideeën mee in de uiteindelijke besluitvorming. Op deze manier voelen je werknemers zich medeverantwoordelijk voor het scheiden van het bedrijfsafval.

 

  1. Verwijder prullenbakken op werkplekken

Dit lijkt misschien tegenstrijdig, maar door persoonlijke prullenbakken wordt het scheiden van afval lastiger. Veel herbruikbare grondstoffen belanden zo onnodig in de verbrandingsoven. Het is beter om per ruimte bijvoorbeeld een papierbak, een bak voor koffiebekers en ander plastic, een bak voor restafval en een bak voor bioafval neer te zetten. 

5. Afvalcontainers per afvalstroom

Om al het afval goed te kunnen scheiden heb je per stroom een speciale afvalcontainer nodig. Deze afvalcontainers zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en voor verschillende afvalstromen. Door verschillende containers aan te bieden op de werkplek kun je het afval scheiden bij de bron waardoor je de hoeveelheid restafval vermindert.

Search