HACCP plan software maakt werken in de horeca makkelijker

Iedere horeca ondernemer weet; een gast die ziek wordt van het eten is funest voor de zaak. Ook al heeft je onderneming nog zoveel goede reviews, één keer het gerucht dat er een gast niet goed is geworden door een bedorven maaltijd is zo goed als het einde van het bedrijf. Met een digitaal HACCP […]

Iedere horeca ondernemer weet; een gast die ziek wordt van het eten is funest voor de zaak. Ook al heeft je onderneming nog zoveel goede reviews, één keer het gerucht dat er een gast niet goed is geworden door een bedorven maaltijd is zo goed als het einde van het bedrijf. Met een digitaal HACCP plan is de kans op bedorven voedsel in je onderneming nihil. En zo houd je de goede reputatie. We leggen je in deze blog uit wat je met HACCP plan software kan doen.

HACCP plan software: Wat is het?

De software voor een HACCP plan is een overzichtelijk systeem waarbij met universele labels te zien is wie en wanneer er met een product gewerkt heeft. Het is dus in je bedrijf over met handgeschreven briefjes met datums erop. Diegene die in de voorbereiding voedsel bereid heeft, print simpel een label uit, en plakt dat op de verpakking van het product. Op het label staat dus in ieder geval een naam en een datum. Het beste is als er gelijk een THT bijkomt. Dus datum van bereiden of binnenkomst, de naam, en de datum tot wanneer houdbaar. Iedereen die er werkt kan in één oogopslag zien of het product nog geschikt is om nog te gebruiken en verder door te bewerken.

Ontwikkeling van het systeem

Zoals vaak komt deze technologie uit de lucht en ruimtevaart. Alom bekend is dat ze aldaar zeer voorzichtig zijn met voeding. Bijvoorbeeld het verhaal dat de piloot en copiloot in de cockpit niet tegelijk eten maar dat daar een uur tussen zit. Nu komt de HACCP meer uit de ruimtevaart als uit de luchtvaart. En die vinding is zeer goed toepasbaar als HACCP horeca. In de ruimtevaart is het uitvoerig getest. Hierdoor is sprake van een systeem dat zich bewezen heeft.

Voordelen ten over

Nu ga ik er vanuit dat niemand meer opkijkt van de voordelen van digitaal. Dus waarom in de horeca nog steeds een administratie van handgeschreven briefjes? Nagenoeg iedere horeca ondernemer heeft zo’n ‘vreemde’ in het bedrijf dat hulpje wat enkel in de weekenden komt, en juist met zulke assistentie is het belangrijk dat het duidelijk, universeel, en overzichtelijk is. Natuurlijk geldt dit ook met het inwerken van nieuw personeel. Een digitaal systeem, een duidelijk geprint herkenbaar label met alle gegevens over het voedsel, heeft voordelen ten over.

Search