De beste koffiebonen: hoe kiest u deze uit?

Steeds meer mensen gaan over tot het gebruiken van koffiebonen in plaats van gemalen filterkoffie. Veel apparaten malen de bonen pas wanneer u een kopje koffie zet en dat betekent dat u dus verse koffie krijgt. Gemalen koffie heeft na twee dagen al veel smaak verloren terwijl koffiebonen zeker een maand vers blijven. Uiteraard heeft […]

Steeds meer mensen gaan over tot het gebruiken van koffiebonen in plaats van gemalen filterkoffie. Veel apparaten malen de bonen pas wanneer u een kopje koffie zet en dat betekent dat u dus verse koffie krijgt. Gemalen koffie heeft na twee dagen al veel smaak verloren terwijl koffiebonen zeker een maand vers blijven. Uiteraard heeft u ook de mogelijkheid te investeren in een koffiemolen en elke dag zelf de hoeveelheid koffie te malen die u op dat moment nodig heeft. In beide gevallen is het resultaat hetzelfde: u zet elke dag een vers bakje voor uw neus. Dat klinkt natuurlijk geweldig, maar hoe kiest u dan de beste bonen uit?

 

Arabica- of Robusta koffiebonen?

De meest bekende soorten bonen zijn Arabica en Robusta. Dit zijn ook de bonen die het meeste verkocht worden. Arabica bonen herkent u doordat de koffie ervan zachter en zoeter van smaak is. U zou dit bijna fruitachtig kunnen noemen, met een wijnachtige afdronk. De koffie van de Robusta bonen, daarentegen, is veel donkerder. De smaak is sterker en de nasmaak doet denken aan noten. Dit type koffieboon heeft meer cafeïne dan de Arabica bonen en is van de twee niet de meest populaire. Arabica bonen worden vaak gezien als de koffiebonen van betere kwaliteit, maar eigenlijk is deze onderscheiding volledig gebaseerd op smaak.

 

Bonen uit welk land?

Als u eenmaal een keuze heeft gemaakt tussen deze twee koffiesoorten, is het tijd om het land van herkomst uit te kiezen. De samenstelling van de bodem is nergens exact hetzelfde en dat beïnvloedt de smaak. De koffiebonen uit Kenia worden als de meest kwalitatieve bonen gezien, maar de bonen uit Columbia worden het meeste gebruikt voor commerciële doeleinden. Tegelijkertijd is Brazilië de grootste exporteur van koffie. Het beste probeert u een aantal verschillende opties, zodat u daaruit de bonen kiest die u het lekkerste kopje koffie opleveren.

 

Het roosteren van de koffiebonen

Een laatste gebeurtenis die invloed heeft op de smaak van uw koffie is de manier waarop de bonen geroosterd worden. Dit wordt namelijk gedaan op de Franse- of Italiaanse manier. Hier is het niet zo dat de ene methode beter is dan de ander of als kwalitatiever wordt gezien. In dit geval is het dus het beste dat u uw koffiebonen uitkiest op smaak en van beide opties een bakje zet en test. 

 

Het beste kopje koffie voor u

De specialisten geven zelf aan dat u de beste koffie in Indonesië koopt. Deze Kopi Loewak koffie wordt gemaakt van de uitwerpselen van een civetkatachtige en kost 200 tot 600 euro per kilo. Het is echter zo dat de beste koffiebonen voor u niet altijd de duurste zijn, van uitwerpselen worden gemaakt of Keniaans zijn. Het beste kopje koffie voor u wordt gemaakt van de koffiebonen die u het lekkerste vindt. De beste manier om uw bonen uit te kiezen is dus door te tijd te nemen, verschillende koffie met elkaar te vergelijken en zo de lekkerste uit te kiezen. En of deze nu van uitwerpselen komt of van het eigen merk van uw supermarkt, is dan eigenlijk niet relevant.

Search