Met het hele gezin naar Batavialand

Met het hele gezin naar Batavialand In Batavialand kun je zowel binnen in het museum als buiten op de werf kennismaken met de geschiedenis van de Nederlandse handelsvloten. Batavialand is gelegen in Lelystad aan het Markermeer. Hier biedt het museum een leuke en educatieve ervaring voor gezinnen en schoolklassen. Voor iedere leeftijd is er wel […]

Met het hele gezin naar Batavialand

In Batavialand kun je zowel binnen in het museum als buiten op de werf kennismaken met de geschiedenis van de Nederlandse handelsvloten. Batavialand is gelegen in Lelystad aan het Markermeer. Hier biedt het museum een leuke en educatieve ervaring voor gezinnen en schoolklassen. Voor iedere leeftijd is er wel iets te doen.

Beleef de gouden eeuw

Binnen in het museum vind je onder andere een tentoonstelling en diverse zie-en-doe activiteiten voor kinderen. Ook als volwassenen kun je hier veel nieuwe dingen leren over de maritieme historie van Nederland. Bekijk de diverse beschikbare voorstellingen en beleef de Gouden Eeuw van Nederland.

Waan je een schipper uit de 17e eeuw

Aan de pier vind je hier een prachtige replica van het schip de Batavia. Natuurlijk kun je ook aan boord van De Batavia. Loop over het harde dek en waan je even een schipper uit de 17e eeuw.

De originele Batavia werd in 1628 gebouwd op de Peperwerf in Amsterdam en was speciaal gebouwd om de lange reis naar Indië te kunnen doorstaan. Het schip is echter op de eerste reis al gezonken. De replica van dit schip is van 1985 tot 1995 gebouwd, volgens de originele bouwmethode uit de 17e eeuw en met de materialen die toen beschikbaar waren.

Ontdek de vroegere bouw van schepen

Buiten op de werf zie je hoe de handels- en vissersschepen van het VOC-tijdperk vervaardigd werden. Op dit moment wordt hier gewerkt aan het ‘waterschip’. Dit wordt gedaan door onder andere vrijwilligers en stagiaires onder begeleiding van professionele ambachtslieden.

Het waterschip was in de 16e en 17e eeuw één van de meest kenmerkende vissersboten. Deze schepen waren als één van de weinigen sterk genoeg om sleepnetten te gebruiken voor de visvangst. In het ruim was ook een extra ruimte gevuld met water. Hier kon de vis langer vers gehouden worden. Deze eigenschap heeft ook geleid tot de naam ‘waterschip’

Onder de bezoekersluifel kun je de presentatie hiervan bekijken. Hier vind je meer informatie over de vroegere bouwmethodes van het waterschip.

Meer informatie over Batavialand

De beleving van Batavialand is natuurlijk nooit volledig in een blog uit te leggen. Ga daarom ook vooral zelf kijken. Kijk voor alle informatie over bereikbaarheid en tickets op de website van Batavialand.

Search